söndag 28 februari 2010

omständig...

Alla människor har saker de gör innan de ska sova. Ikväll har jag insett att ingen kan vara så omständig som lilla bus. För att ni ska få göra er egen bedömning av detta påstående så ska jag berätta hur våra kvällar ser ut...

Min kära dotters kvällsritual går till följande:
Klockan halv 6 ska hon titta på makkapakka på arabisk tv. Då måste både mamma och pappa bänka sig i soffan också, för inte kan man missa när makkapakka dansar. Mamma och pappa måste vara engagerade i programmet annars blir lilla bus sur. Helst ska allihopa trängas framför tv:n och dansa med små förtjusta utrop.
När makkapakka är slut så börjar timmy (ett litet får) och då ska alla tre ägna en halvtimme i soffan åt att högljutt bräka "määää". Slutar man bräka så tillägnas man en sur blick och ett ihållande "määää" från lilla bus tills man sätter igång igen.

Efter det ska man snällt följa med till tvättstugan och hämta en blöja och sedan till garderoben och välja pyjamas, helst den rosa med elefanter eller den blommiga. Tillbaka till soffan för att skruda om lilla bus.
När blöja är bytt och pyjamas är på så ska man följa med lilla bus in på hennes rum och städa. Som tur är plockar hon allt själv, men man ska inspektera och gärna klappa händerna under tiden. Råkar man gå ut från rummet så vänder hon upp och ner på backarna så får man bara börja om.
När städning är klar så är det dags för persiennerna, lilla bus tronar på pappas arm och väljer myndigt vilket fönster i ordningen som ska rullas ner. Samma sak med alla lamporna. När allt det är klart så måste lilla bus ta hand om sina egna "barn".

Dockan ska bäddas ner i docksängen och aminah ska myndigt stå och pedagogiskt förklara "nana...nana...sov...schhh..nana...nana...NANA!!!!". Sedan kommer turen till lambi-nallen och krokodilen, de ska petas in genom spjälorna på sängen och dela kudde, helst ska de ha en liten filt över sig. Efter att hon sjungit blinka blinka blinka en stund brukar lilla bus sucka (väldigt likt sin mor faktiskt) och traska ut i storarummet.

Där trycker hon ner makkapakka och opsiedaisy i dockvagnen, krånglar lite med den och kör de ca 20cm till soffan. Noga parkerar hon sin dockvagn och inspekterar att makkapakka och opsiedaisy sitter som de ska. Gör de inte det så backar hon dockvagnen och börjar om från början. När vagnen äntligen är parkerad på rätt sätt så lyfter hon upp makkapakka, sniffar denna ljudligt i rumpan (lilla bus har kommit på att makkapakka och opsiedaisy inte är rumsrena och har därför börjat använda blöja till dem) säger uff och viftar framför näsan. "Mormor" är snäll och bytar och trycker ner makkapakka i vagnen igen. Proceduren upprepas med opsiedaisy. Sedan kör lilla bus bort till bokhyllan med dockvagnen och parkerar intill elementet, hämtar kuddar och filtar från soffan och lägger ut dessa fint på golvet.

Med arg röst ryter hon sedan åt "barnen" i dockvagnen "KOM!". Eftersom mina "barnbarn" är ganska så olydiga (måste de ha efter sin "mamma") lyssnar de sällan på detta kommando och sitter stelt kvar i vagnen. Då blir lilla bus väldigt dramatisk, suckar och drar upp axlarna, skakar på huvudet och säger oj 500ggr och går sedan resolut fram till vagnen och sliter ner "barnen" på golvet. Efter att ha sagt "sitt" ett antal gånger så bäddas makkapakka och opsiedaisy ner av en frustrerad liten "mamma" på kuddarna under filten och "lilla mamman" pussar och säger "atti atti makkapakka".


Där skulle man kunna tro att lilla kommandoran var klar. Men inte då...

När "barnen" gått och lagt sig så brukar lilla bus bjuda på underhållning en stund i form av skön sång, väl koregraferad och komponerad dans samt ett hejdundrande puss-kalas på både föräldrar och möbler. När hon tröttnat på detta så släpar hon iväg pappa till toaletten för att borsta tänderna, tvätta sig, snyta sig 300ggr, kamma håret och pilla öronen med topps
Efter det börjar den vilda jakten på mys-strumpor (rosa luddiga) som ska på fötterna. Ofta hittar vi bara en, men det duger det med.
När strumporna/strumpan är på då deklarerar lilla bus högljutt att hon minsann ska ha välling med sig i sängen och mamman skyndar för att tillaga denna. Ungefär i samma veva brukar lilla bus inse att hon har kissat en gång i blöjan och att denna akut måste bytas. Iväg till tvättstugan och hämta ny blöja, sedan in i soffan för att byta. När blöjan är bytt så ska lilla bus promt slänga den själv. Utan hjälp. Och är man inte så lång så tar det sin lilla tid att putta ner den i diskhon.

När blöja är bytt, slängd och vällingen börjar kallna så ska man krypa ner en stund hos pappa. Hon äter ca halva flaskan innan hon ålar sig ner på golvet och dramatiskt gäspar och säger "atti atti pappa". Sedan äntligen är det dags att gå till sängen (vid det laget brukar föräldrarna ha glädjetårar i ögonen!). Väl inne på rummet ska man kela lite med mamma och sjunga lilla snigel och kalle anka på planka. Sedan blir det nytt puss-kalas innan huvudet äntligen ligger på kudden. Det buffas lite på lambi-nallen och krokodilen (som ALLTID tar plats från aminah sida av sängen) innan armarna sträcks ut och den lilla dockan i sängen högtidligt säger "lälle" (välling). Man känner sig som en assisterande sjuksköterska under en mycket viktig operation tillsammans med en mycket viktig kirurg när hon begär sin välling.

På väg ut från rummet så hinner lilla bus säga "atti atti" ungefär 15ggr och de följande 10min kommer det titt som tätt från hennes rum "atti atti mamma...atti atti pappa". Sedan lägger sig lugnet.
Inget yrväder som springer omkring, ingen makkapakka som tvunget ska ha egen sittplats i soffan, inga gurkskivor som kommer flygandes, ingen som snyter sig i kläderna, ingen som sjunger lilla snigel, ingen som upprepar bombompa tills man bytar till en barnkanal...allt är lugnt. Jag och sambon tittar på varandra. Ler lite. Tittar på klockan och tittar på varandra igen. Vi går ut och röker ihop och diskuterar hur gullig och energifylld våran dotter är, diskuterar vad som ska hända under veckan, fimpar samtidigt och...

...har kapplöpning in till soffan. Den som tar 3-sitsen först får ligga i den utan bråk fram tills att man lämnar den för att tex kissa. Då är den lovligt byte för partnern och "förloraren" får sitta i 2-sitsen. Behöver jag nämna att vi sällan kissar efter kl 20.00??

puss i pannan

nusse

4 kommentarer:

MojKatile sa...

Bara vänta tills det är dags att bädda ner 7 dockor, välja outfit inför morgondagen, sortera och välja sagoböcker, måla naglar alternativt klippa och fila, smörja uppifrån och ner, FLÄTA håret, pussa krama, fråga om våra regler vi har hemma osv osv.
Det blir inte bättre! ;-)

Veronica Karlsen sa...

Har en ny bloggadress veronicakarlsen.blogg.se KRAM!!!!

Veronica Karlsen sa...

Har en ny bloggadress veronicakarlsen.blogg.se KRAM!!!!

Veronica Karlsen sa...

Har en ny bloggadress veronicakarlsen.blogg.se KRAM!!!!