söndag 5 april 2009

Nostalgitripp

Idag insåg jag att jag är en dålig mamma.
Jag kommer nämligen att tvinga min dotter att tycka om samma filmer som jag tyckte om när jag var liten.
Jag började tänka på att jag vill börja köpa filmer till lilla bus. Sedan började jag tänka på filmer som jag vill att lilla bus mer ska ha i sin filmsamling. Herregud vilken nostaglitripp!!

Vem minns inte underbara Trolltyg i tomteskogen, åh va den fortfarande är fin. Jag hoppas att den snart släpps på DVD så man kan köpa den till lilla bus. Kommer fortfarande ihåg hur rädd man var varje gång mamma hotade med att lämna mig hos trollen i skogen. Och hur kul man hade när man skulle "gömma sig för trollen" när man lekte med kompisarna. Jag undrar om dagens barn (Adde Hossman ej inräknad bland dessa!) har samma fantasi?!
Lilla bus ska ha det iaf, det bestämmer mamma.

Andra underbara filmer som också inspirerade till lek var krambjörnarna, bumbibjörnarna och ewokerna. Alla dessa liter med hallonsaft som man hinkade i sig bara för att man skulle kunna hoppa runt som en bumbibjörn. Och det enda som hände var att man blev väldigt kissnödig.
Krambjörnarna var "idealkompisar", åh vad jag ville ha en egen krambjörn. På min morfars begravning så sa min yngsta lillebror (4år vid tillfället) att morfar skulle få det bra hos krambjörnarna i himlen. Det tröstade oss alla att veta att vår morfar skulle köra runt i en bil gjord av moln tillsammans med pastellfärgade nallar.

Candy Candy, Sandy Bell och Lady Lovleylocks var också populära.
Jag är fotfarande lite sur på mina föräldrar som aldrig skaffade mig en pixiesvans. Mitt liv hade blivit mycket lättare med en sådan, men det förstod varken mamma eller pappa.
Och tänk så bra det hade varit om jag som liten hade fått sitta kvar i regnet och gråta och träffat prinsen, ist för att mamma och pappa tvunget skulle hämta in mig med svepskälet att jag kunde bli förkyld.

Hur kan man glömma det klassiska "Stålmusen är nu på väg - ingen fara hotar mer" och hur denna modiga lilla mus räddar den underbart vackra tjejen från den hemska katten med sluga trix. Det är nog pga stålmusen som jag absolut inte är en kattmänniska.
Hur många minns Superted och hans trogna följeslagare pricky? Jag älskade dem. Tyckte att Superted var helt klart underskattad i superhjälte-världen.
Han var ju en lysande stjärna.

Andra filmer som jag fortfarande har som favoriter är Gullivers resor, men det ska vara versionen från 1939 där lilleputtarna är så söta, speciellt han med rött/orange hår!.
Tummelisa men det måste vara versionen där hon jagar efter prins Cornelius igenom hela filmen med hjälp av sin kompis svalan, blir kidnappad av den äckliga paddan och hennes son och sedan flyttar in hos herr mullvad.
Den sista koalan ("små färgade bubblor...") är en film som jag inte uppskattade fören jag blev äldre eftersom jag tycker att många av karaktärerna i filmen är obehagliga, nu saknar man den. Freddy myran är så som jag minns den en väldigt fin film, som jag letat efter i många år.
Och Bouli Bouli, finaste snögubbe-filmerna som finns!
Underbara filmer som jag fortfarande kan längta efter.

Sedan finns det en klassiker som jag tror att åtminstonde alla som är födda på 80-talet minns och förknippar med julen. Leksakernas julafton. Den gav liv till mina egna leksaker. Man bäddade ner dockorna extra noga när man sett den filmen. Och alla nallarna fick sova i sängen - och man sa godnatt till varenda pryl man hade i rummet för att inte såra någon.

Ska man sedan börja tala om serier så måste man först ge en eloge till disneyklubben!
Detta underbara barnprogram som visades på kanal 1
(SVT1 till er som är för unga för att minnas när det hette Kanal 1 och Kanal 2).
Varje fredag satt man i soffan med de obligatoriska chipsen, eller lördagspåsen och ett glas läsk och njöt av bla Luftens hjältar, Räddningspatrullen och Darkwing Duck. De sitter starkt i minnet. Likaså Skurt på 3:an som visade smurfarna, stoppa duvan, yogi björn, turtles, scooby doo och duck tales.
Bolibompa visade fortfarande björnes magasin, Beppes godnattstund, Bamse, Barbapappa, Trasdockorna, Pippi Pelikan, Babar och 5 myror är fler än 4 elefanter.

Som sagt, jag har haft en riktig nostalgitripp idag.
Och jag ska minsann köpa alla filmerna - så fort jag har hittat dem.
Sedan ska jag tvinga både Lilla bus och sambon att titta på detta kulturarv. Klart att de ska tycka om samma filmer som jag gör.
Och ärligt talat, TV var bättre förr. Och får man välja mellan att titta på Monsters Inc och Trolltyg i tomteskogen så visst fan väljer man trolltyg i tomteskogen.
"Var är du fjant?!"..."Här mamma!"...


Puss i pannan

Nusse

4 kommentarer:

Linda sa...

Kommer ihåg allt som om det var igår =)

Mbretëreshë-drottning sa...

Åh började nästan gråta! Ewokerna har jag minsann letat efter i 5 år men hittar inte dem, superted har jag inte heller hittat!
Trolltyg har jag på cd dock! Å gammla teskedsgumman! :-) Inte köpt men idag finns mååånga sätt att skaffa film!

Emm Aminah sa...

Ewokerna säljs inte längre. Stoppades för att skapa samlarvärde. Finns en del filmer till salu på nätet, oftast på engelska heter Animated Ewoks eller något. Superted har jag för mig finns på ginza?? men kan ha fel...
Och de där mååååånga sätten ska man ha lite kunskaper och en dator som pallar. Men syster yster kan ju vara snäll att "låna" film åt sin systerdotter ;)

Sebastian sa...

Stålmusen finns förresten på youtube numera.