torsdag 26 november 2009

Samtal till försäkringskassan

Efter 35 minuters kö kom jag äntligen fram till försäkringskassan....

Fk: - Försäkringskassan det är *** vad kan jag hjälpa dig med?
Jag: Hej mitt namn är Martina ***. Jag ringer för att jag har lite frågor om VAB.
Fk: - mmmff
Jag: Ja, alltså det är mitt första barn och min fösta vabbning. Jag skulle vabbat en gång tidigare men orkade inte krångla mer era blanketter den gången, men man måste ju lära sig förr eller senare eller hur?
Fk: Våra blanketter är inte SVÅRA, och jag antar att det är T.I.L.L.F.Ä.L.L.I.G. F.Ö.R.Ä.L.D.R.A.P.E.N.N.I.N.G (atrikulerar värre än under ett glosförhör!) du talar om.
Jag: ja, det är nog det jag menar, och ska jag vara ärlig så tycker jag det mesta med F.Ö.R.S.Ä.K.R.I.N.G.S.K.A.S.S.A.N är ganska svårt. Iallafall så bara undrar jag, för jag var inne på er hemsida för att anmäla VAB..
Fk: Ja det är ju lättast via internet, och där finns ju förklaringar på allt, så det måste du ju faktiskt klara av att fylla i.
Jag: som sagt, jag var på er sida för att fylla i för VAB. Men där står det att jag har en årsinkomst på 155 000 och arbetar 260 dagar...Det stämmer ju inte längre. Det är det som jag hade innan jag gick på föräldrapenning juni 2008.
Fk: och varför skulle inte det stämma.
Jag: För att som det klart och tydligt stod i papper som ni fick av mig så arbetade jag på ett vikariat på L.I.D.I.N.G.Ö som avslutades 29maj 2008, och min föräldrapenning är sökt från 1 juni 2008. Vilket då rent logiskt sett innebär att jag varit arbetslös.
Fk: och vad är problemet?
Jag: Problemet är ju att den inkomsten och antalet arbetade dagar inte stämmer. Jag avbröt min föräldrapenning i juni detta året för att gå på sommarvikariat, och sedan har jag fortsatt att jobba.
Fk: och vad är problemet?
Jag: Ja problemet är ju så att inkomsten och antalet arbetade dagar inte stämmer med 155 000 och 260 dagar. Jag har ju haft två jobb, och periodvis jobbat mer och periodvis mindre. Och f.o.m. januari så går jag på en 60% tjänst. Borde inte VAB baseras på min nuvarande inkomst?
Fk: Är du anmäld till arbetsförmedlingen?
Jag: va? nej..varför skulle jag det?
Fk: för att du är arbetslös.
Jag: det anser jag mig inte vara. För det första så skulle jag fortsatt ta ut föräldrapenning, sedan ändrade sig situationen och nu har jag accepterat en tjänst på 60%. Så jag tycker inte att jag är arbetslös. Tycker du?
Fk: Ja det tycker jag.
Jag: jaha..skulle du kunna precisera dig lite och förklara varför jag är arbetslös, och vad det har med VAB att göra?
Fk: Ja men du arbetar ju inte. Då är man arbetslös och ska faktiskt anmäla att man är arbetslös så uppdateras det till oss på försäkringskassan.
Jag: Men jag anser fortfarande inte att jag är arbetslös. Jag har ju jobbat sedan i juni.
Fk: ja, den 20 juni upphörde du söka om föräldrapenning. Och varför har du väntat tills nu med att berätta att du är arbetslös?!
Jag: Jag anser inte att jag är arbetslös! JAG HAR JU JOBBAT SEDAN I JUNI! och dessutom så ÄVEN OM jag var arbetslös så är det väl mitt val att anmäla det till arbetsförmedlingen. Vad jag vet så finns det ingen lag på det. Eller? Men nu gällde ju inte min fråga arbetslöshet, utan vad jag skriver på inkomst och arbetade dagar?
Fk: Men du är ju arbetslös.
Jag: På vilket sätt är jag arbetslös?
Fk: Du ska ju bara arbeta 60% framöver.
Jag: och?
Fk: då är du ju till viss del fortfarande arbetslös. Det borde du anmäla till arbetsförmedlingen!
Jag: Det tänker jag inte göra för jag vill inte arbeta mer än 60%, det passar mig ypperligt!
Fk: Men det är ju ingen heltid.
Jag: Nej, för jag vill inte arbeta heltid. Jag vill kunna vara hemma med min dotter, och plugga på distans. Så jag vill inte arbeta mer än det just nu.
Fk: Har du en sjukdom som hindrar dig?
Jag: Nej, men jag vill inte arbeta 100%.
Fk: I dagsläget så är det väl en bra ide att arbeta heltid?!
Jag: För dem som vill det, och för dem som har en ansträngd ekonomi. Men för mig och min familj så passar det bra med 60% och att jag börjar studera på distans. Skulle vi kunna återgå till min fråga om hur och vad jag ska skriva på inkomst och arbetade dagar?
Fk: Jag hoppas att du tänker anmäla till arbetsförmedlingen att du inte tänker arbeta heltid. Det gör saker så mycket enklare för dig.
Jag: SNÄLLA ***, jag tänker inte blanda in arbetsförmedlingen för jag vill inte ha deras krav på mig. Men oavsett vilket så är det MITT liv och MITT beslut. Jag anser att jag är vuxen nog att göra EGNA val i livet. Så skulle vi kunna återgå till MIN FRÅGA??
Fk: Ja, vad ville du veta?
Jag: *djup suck* Jag vill veta vad jag ska skriva i fälten för inkomst och arbetade dagar!
Fk: Ja om du kontaktar din arbetsgivare och begär ett arbetsgivarintyg så har du svaret där.
Jag: Men. Hur långt tillbaka ska jag begära uppgifter om arbetad tid och inkomst? När jag lämnade in om föräldrapenning så skulle ni ha 6 månader tillbaka. Är det samma nu eller? Och ska ni ha från båda arbetsgivarna?
Fk: Ja det är väl SJÄLVKLART att du begär från det datumet som du började jobba eller. Och det är ju en klar fördel om du får uppgifter från båda arbetsgivarna.
Jag: okej. En fråga till. Om jag ska ta ut föräldrapenning sedan igen. Baseras den på SGI som lämnades in när jag ansökte om föräldrapenning, eller baseras den på ny inkomst?
Fk: Ja det beror ju på om den höjs eller inte. För om den höjs så ska du lämna in ny klart. Men det kan den ju inte göra eftersom du delvis är ARBETSLÖS.
Jag: Till saken hör ju att min timlön är högre nu, och till viss del arbetar jag mer än vad jag gjorde de sista 6 månaderna på Lidingö Så jag vet inte. Jag ska begära in uppgifter från min arbetsgivare så får vi se.
Fk: Ja det tycker jag att du ska göra.
Jag: mmm. Behöver ni papper från dagis eller något att hon varit hemma under veckan?
Fk: Det kan du ju fråga ditt dagis om.
Jag: Okej *** jag hoppas att du får en fortsatt trevlig kväll. För övrigt vill jag bara tala om att många har jag pratat med på försäkringskassan som varit tjuriga, otrevliga och okunniga...men du tar nog priset! Så se till att du får ett skott i råttan så ska du se att du kanske klarar av att vara glad och trevlig imorgon när du sitter i telefon. För det är faktiskt ett serviceyrke du jobbar med. Och att folk inte förstår era jävla blanketter är något du måste vara van vid. Och att humöret på de som ringer inte alls är på topp måste du vara van vid också eftersom ni har världens längsta telefonkö. Men du kan inte låta ditt humör och din personliga åsikt gå ut över mig, jag har inte gjort dig ett jävla skit. Men tack så HEMSKT mycket för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Och som sagt ha en fortsatt TREVLIG kväll.
Fk: *fnyser i luren* Desamma!!

Behöver jag säga mer?

puss i pannan

nusse

2 kommentarer:

Sandrina sa...

fk har även jag haft problem med och pratat med otaliga otrevliga inkompetenta människor. Det är tråkigt att de är sådana men stå på dig så hoppas jag att det löser sig. Mvh Sandrina.

amira sa...

Eid Mubarak! (: