måndag 19 oktober 2009

tattare, blattar och reinfeldt. Del 3 i internet kampen mot rasism

Ikväll så tittade jag och Mensur på ett program om Romer. Jag har sett programmet många gånger tidigare, och tycker egentligen inte ens att det är bra. Men jag tittar iaf. Mina nära vänner, och de som känner till min släkt (eller som iaf vet vem min pappa är) vet om att jag är resandes rom. För de som inte är bekanta med namnet resandes eller resandes rom så är det vad som i folkmun kallas tattare. Tattare är idag en benämning för skitigt folk, något som är dåligt, eller någon som är på ett visst sätt. Inte sällan hör man ungarna i samhället skrika "jävla tattare". Jag reagerar varje gång.
Jag tänker inte ens förneka att det finns negativa saker med resandes, men jag tror att dagens unga resandes (inte alla, men de som söker en identitet) försöker leva upp till fördomarna.

Jag hade en period i mina tonår då jag försökte lista ut vem jag var. Var jag från min pappas sida, eller från min mammas? Jag har fortfarande inget svar.
Min syster är inte resandes på någotvis. Hon har inte tänkandet, inte varit insatt i kultur och språk. Hon har inte sett det positiva, och bara hört om det negativa. Själv umgicks jag flitigt med mina släktingar och försökte hitta mig själv. Idag kan jag sakna den tiden. Speciellt de vänner som stod mig riktigt nära kan jag sakna. Mina ungdomsår tillsammans med "kusinerna" är en period jag ser tillbaka på med glädje och skratt.

Men det fanns negativa saker med. B.la. det faktum att jag "bara" är resandes på min pappas sida. Ibland var jag en "horta romani tjej" (accepterad) ibland var jag en "bonnunge" (inte accepterad). Att stå i mitten av båda kulturerna, att inte få känna sig hemma någonstans, det är svårt. En tonåring som är andra generationens invandrare, eller som kommit till sverige i unga år kan förstå den känslan, en person som redan i tidiga år valt att förneka den ena kulturen har inte samma problem.
Att jag inte anser mig vara "svensk" är en av orsakerna till att jag är tacksam för det mångkulturella samhälle vi lever i. Det är också en av anledningarna till att det gör ont i mig när jag ser att sverigedemokraterna vinner fler röster.

Jag har lyssnat på de äldre. Jag har gråtit när jag fått höra om hur min släkt haft det under 500års förföljelse i sverige. Att jag har släkt som blivit tvångssteriliserade, som blivit fråntagna sina barn för att barnen ska assimileras in i det svenska samhället att vi har släkt som skickades från sverige till tyskland och dess arbetsläger (sverige var inte neutralt i andra världskriget!). Att de själva valt att flytta runt är en fördom som döljer det faktum att de blev jagade ur samhällen enbart pga att de var resandes. Är det ett sådant samhälle vi strävar efter?
Det tog mer än 500år för resandes och romer att bli erkända som ett minoritetsfolk. Fortfarande idag så finns vi inte med i historieböckerna mer än ett par få rader som oftast är negativa. I svenskaböckerna så står vi med eftersom svenskan tagit många ord så som tjej, jycke, kalsong, beng, lattjo från romanin. Men inte ens i svenska undervisningen benämns resandes med positiva ordalag. Förr i tiden fanns det t.o.m. lagar som tillät att man fick fängsla resandes och romer, kom de in på privat mark kunde man få skjuta dem utan att få straff för det. Och för att förhindra att resandes och romer spred sig så fanns det inrese -och utreseförbud som gjorde det omöjligt för resandes och romer att gifta sig med andra än sina egna släktingar (visst fanns de som gifte sig med vanliga svenskar, men för resandes och romer har det varit viktigt att hålla kultur och språk vid liv). Är det ingen som reagerar över att sverigedemokraterna är på väg tillbaka till den mentaliteten.

Jag är rädd för vad som händer om sd får ta del av hur sverige styrs. Hur ska de dela upp "raserna"? Helsvensk, blandras, blatte? Vilka är kriterierna för att tillhöra de olika kategorierna -"Blå ögon, blond i håret och typiskt ariska drag - nog är du helsvensk. Grattis!"
-"krulligt brunt hår, bruna ögon och en antydan till höknäsa - du är blandras, ställ dig i kö så får vi besluta vart vi ska skicka dig!"
-"Det går ett flyg till eritreia om 2 timmar. -Polisen följer dig din jävla blatte!"
Vart går gränsen för att vara svensk. Vart går gränsen för att man ska få sjunga nationalsången med stolthet.

Ta Mensur, han kom till sverige när han var 3 år gammal. Han talar bättre svenska än mig, han firar svenska (och muslimska) högtider, han är som alla andra killar i hans ålder. Kanske lite mer ansvarstagande och driven för sin ålder. Men i mina ögon en hyfsat normal kille. Inte sällan går hans åsikter emot familjens för att Mensur har "svensk" åsikt/synpunkt. Samtidigt som han är patriot och lojal mot sina rötter. I mångt och mycket är han mer svensk än vad jag är, som är född och uppvuxen med svenska föräldrar. Hur ska man benämna honom. Tidsbegränsad hobbysvensk? Ta de som finns på flyktingförläggningar runt om i landet. Hur ska man kunna avgöra vem det är mest "synd" om och vem som är störst tillgång för sverige.
De som väljer att bilda familj med svenskar, ska man tvinga dem att separera och överge sina barn?

Jag kan inte förstå varför man envisas med att dela upp människor, varför man måste se till olikheterna ist för likheterna. Varför man inte kan dela med sig av det överflöd man har. Detta är ämnen jag diskuterar med Karim ofta. Varför, hur, när, lösning? Tyvärr så kan jag ärligt säga att så länge människor med makt har fördomar och rädsla för vad som händer, vilka åsikter folk faktiskt har. Så länge de inte vågar öppna ögonen och visa sig mänskliga så kommer ingen förändring att ske.

Statsminister Reinfeldt sa för ett tag sedan i en intervjuv ”…vi har problem med att integrera människor som kommer, utrikesfödda till Sverige. Vi har problem att få dem gå och göra sin svenskoleutbildning, vi har problem att få dem att komma in i arbetslivet, vi har problem med att få dem att känna tillit till det svenska samhället. Vi har problem med ett ”vi och dom”-tänkande i vissa områden i Sverige…”.
Det är klart att det finns ett vi och dem tänkande, med de tankegångarna som Reinfeldt tydligen har så är det inte konstigt att det finns. Är det kanske inte så att folket ska följa sin ledare?

Ett faktum som jag sett under de år jag umgåtts med invandrare är att integrationen sköts av invandrarna själva. Invandrare söker invandrare som slussar in dem i svenska samhället. Det kan vara att man tar med "kusinen" som precis kommit på en fest med svenskar, då etableras första kontakten och du lär dig mer där än under första lektionen på SFI. Det kan vara att man ringer en polare och får ett jobb - antingen svart eller vitt - och då börjar självständigheten med att man försörjer sig själv (annars brukar de trots allt bo hos släktingar/vänner som försörjer dem). Min åsikt är också sådan att det är pga detta som vi har invandrartäta områden som tex rinkeby i sverige. Man håller sig i sitt kontaktnätverk som gör att man skapar sig en framtid. De invandrare som bildar familj med en svensk har en enorm fördel och brukar integreras på alla plan ganska fort och får språket gratis.

Det min sambo lärde sig på SFI hade han inte mycket nytta av. Inte ofta man är på konsum och yttrar frasen "Selma Lagerlöf är en av sveriges stora författare. Moa Martinsson är en annan". Eller när någon frågar hur man mår, inte ofta man får svaret "idag känner jag mig illamående och tror att jag lider av uppkastningar". Jag kan ärligt talat säga att jag inte träffat en enda invandrare som anser sig ha nytta utav den SFI-undervisning vi har, utan mest ser det som ett "vuxendagis".
Så under etableringstiden är faktum att de flesta belastar samhället mindre än tex de svenskar som långa perioder lever på socialen. En annan sak jag uppfattat under mina år som jag levt/umgåtts med invandrare är att de (flesta) strävar efter att få jobb och försörjning så fort som möjligt. Inte alltid det lättaste i Sverige, inte ens för en svensk. Och jag uppmuntrar och försvarar inte kriminella handlingar. Jag säger bara att jag till viss del kan förstå de människor som ser det som en sista utväg.

Det är ett långt inlägg med mycket kvar att säga, men orden tryter när det känns som att jag bara upprepar mig själv. Jag är inte någon reklampelare för invandrare, jag talar bara utifrån egna erfarenheter.

puss i pannan

nusse

4 kommentarer:

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Mycket bra inlägg, alla tre. Jag har uppdaterat inlägget med länkar till dig:

http://tonarsmorsa.se/2009/10/11/bloggare-mot-rasism/

Men håll utkik. Jag kommer skriva ett nytt inlägg med länkar också! Tack för att du lyfter fram detta!♥

MojKatile sa...

Jaha då var det ute i luften! ;-)
Min sista hemlis! =D

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

Eleonor sa...

hejsan
Mycket bra inlägg, jag är resande själv oh förstår hur du tänker.

Mvh Eleonor

Kolla min blogg :-)