lördag 22 augusti 2009

första dagen på ramadan gick inte så bra


Idag började Ramadan, men det gick inte alls enligt planerna.
Hur konstigt det än kan låta för någon som inte är muslim, och som inte är aktiv muslim (dvs inte ber, fastar m.m.), så har jag sett fram emot Ramadan.
Men jag har även varit orolig.
Sedan jag fick barn så har min kropp blivit gammal. Väldigt gammal. Och jag har inte riktigt lärt mig hur min "nya" kropp fungerar. vilket innebär att jag inte visste hur den skulle reagera på fastan detta året.
Det fungerade inte bra kan jag meddela. Det kan delvis bero på att tiderna för fastan är olidligt långa detta året (speciellt om man är rökare!) och delvis för att jag glömt förbereda mig.

I stort sett hela natten har jag fyllt på med mat för att klara fastan idag, och jag lyckades klämma i mig en 1½ liters pepsi, 1½ liter mjölk, 1 liter päron juice och 3 liter vatten innan jag somnade (gissa vem som har känt sig som en vattenballong och kissat säkert 300 gånger under natten?!), passade även på att röka en halv ask cig innan jag kröp i säng.
Trodde verkligen jag skulle klara fastan detta året (inshallah-det har ju gått bra de andra åren) men icke sa nicke.
Migränen dök upp vid 12, troligtvis abstinens efter nikotin, strax efter kom illamående och kallsvettningar. Första 2-3 dagarna under ramadan brukar vara jobbigt, men man överlever.
Sedan kände jag hur mitt socker började pendla och hur all energi försvann. Då bröt jag min fasta med mjölk och dadlar. Som kom upp lika fort som de kom ner.
Tryckte då i mig lite migräntabletter och vatten och hoppades på det bästa. Gick riktigt bra tills jag åt en vindruva, sedan hade jag dejt med Ulrik igen.

Resten av eftermiddag och kväll tillbringades i sängen, min älskade sambo har suttit och klappat mig på huvudet och pussat mig på pannan och förmanat mig att han inte tycker att jag ska fasta (han drar samma förmaningstal varje år och tycker att vi ska betala Zakat-Alfitr istället för att jag ska fasta).
Problemet är att jag vill.

Hade ett svagt ögonblick när jag legat på toa i 20 min där jag sa att jag har fastat klart detta året, men när jag fått upp vätskebalansen och fått i mig lite näring så tänkte jag att jag ska nog försöka imorgon med (inshallah). Däremot ska jag bryta fastan direkt om jag mår samma som jag gjort idag. Visst vill jag fira Ramadan, men inte till bekostnad av min hälsa.
Nya tag imorgon!!
Till alla systrar och bröder Ramadan Mubarak, Ramadan Karim!!!!

puss i pannan

nusse


2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså,det där låter väldigt jobbigt.Jag skulle aldrig klara av det.Men det är väl eg inte att rekommendera när du har diabetes?Tur du har en förstående man.
Hoppas vi syns i veckan:-)//Kraam//Sus

Emm Aminah sa...

mjaaa...egentligen så ska man inte fasta när man har diabetes. Men jag har ju inte riktigt insett att jag har diabetes, herregud det är ju så nytt har ju bara haft det sedan 98 ;) Jag vill verkligen genomföra ramadan, och försöker så gott jag kan trots att både sambo och hans familj inte anser att jag ska göra det.