torsdag 28 maj 2009

Ko utsatt för hedersmord

Läste idag i Aftonbladet om en ko som grymt blivit slaktad http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5245557.abBlev upprörd över artikeln, kan inte förstå att det finns människor som ens tänker tanken att göra så mot ett djur (och mot djurets ägare). Blev även imponerad av polisens arbete:

"Polisen gjorde först bedömningen att det 600 kilo tunga djuret angripits av rovdjur"
"– Man ser tydligt ett snitt rakt över strupen, säger Krister Henriksson till Skånskan. "
"På trädstammen bredvid kon finns spår av rep som surrats fast. Stammen var även täckt av blod – vilket tyder på att blod forsat ut från kons avskurna strupe, skriver Skånskan. ".
Som sagt väldigt imponerande att de lyckades lista ut detta. Lite oroande är det dock att veta att rovdjuren i Sverige tydligen börjat använda kniv när de är på jakt. För om inte svenska polisen kan se skillnad på en ko som blivit attackerad av rovdjur, eller en ko som blivit brutalt slaktad och fått stora stycken kött bortskurna med kniv måste väl ändå innebära att rovdjuren i Sverige har fått tillgång till knivar?

Det jag störde mig mest på i denna artikel var kommentarerna som stod under:
"Big Pete, 45 år, Wedevåg, Idag 11:07
Solklar Halal... Men det är bara att vänja sig, gott folk!"
"Lykkost, 32 år, Idag 11:12
precis...halal så det skriker om det...djurplågeri med så det skriker om det,,,,fy f*n säger jag...."

Inte någonstans i artikeln står det att det är muslimer som utfört dådet, inte någonstans står det att det ligger en koran brevid kon. Eller att det finns en inspelning som visar att det är muslimer som utfört dådet.
Vad är det då som gör det så uppenbart att kon är slaktad enligt halal?
Finner det roande att en man på 45 år, och en man/kvinna på 32år uttalar sig om något de uppenbarligen inte vet något om. Små inskränkta människor som uttalar fördomar utan att ha kunskap att backa upp sina uttalanden med!

Jag är svensk, lever enligt islam (och Inshallah så konverterar jag inom snar framtid), min sambo är palestinier och i högsta grad troende muslim. Och ingen av oss skulle få för sig att slakta ett djur i en hage. De muslimer som lever enligt islam är väldigt noga med att följa koranen, de är väldigt noga med att följa alla bud. Att stå i en hage mitt i natten och orsaka lidande för en ko på 600kg är inget som rekommenderas i islam. Och ingen normalt funtad människa skulle få för sig att göra det heller.

Rent logiskt så vet vem som helst att om man ska ta livet av ett djur och inte har något annat än kniv till hands så bör lättaste sättet att döda djuret vara att skära av halsen. Tror inte det hade gjort så stor åverkan på kossan på 600kg om man satt ner kniven i ryggen tex. Så jag kan fortfarande inte förstå varför Big Pete och Lykkost inbillat sig att det är Halal.
Om jag inte minns fel så var det mycket tal för ett tag sedan om att djur i skåne blev utsatta för sexuella övergrepp osv. Kanske är så att kossans älskare blev svartsjuk på att hon hittat en manlig lekkamrat i hagen och dödade kon av svartsjuka.

Men eftersom Big Pete och Lykkost är dåligt informerade om att det finns svenska muslimer och att halalslakt inte går till så som de tror, så skulle det inte förvåna mig om de svänger över sin åsikt till att tro att kossan blivit utsatt för hedersmord. En avlägsen släkting från mellanöstern tog sig säkert till sverige med en pansarbeklädd slaktbil, klädde sig i burka och likt en ung Usama Bin Ladin svängde den sina fyra klövar över stängslet till hagen sprang fram till den numer döda lilla slampiga kossan, skrek Allahu Akbar och skar halsen av sin frigjorda svenska släkting.

Fakta om halalslakt:

Från Wikipedia:
"Halalslakt (arabiska dhabiha) är den slaktmetod som måste användas för att köttet från djur (förutom fiskar) ska vara halal. Slaktmetoden som används är skäktning, vilket innebär att djuret utan bedövning dödas genom att halspulsådern skärs av. Slaktaren skall dock vara skicklig och djuret skall orsakas så lite lidande som möjligt. För att slakten ska vara halal krävs dock också ett religiöst innehåll, nämligen att slaktaren innan slaktaren dödar djuret yttrar basmalan "I Guds, den barmhärtige Förbarmarens namn!" (بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ, bismillāh, i-rahman, i-rahīm) eller en alternativ religiös fras."

Från http://www.hikma.se/bloggen/:

 1. Djuret ska vara friskt och utan skador.
 2. Djuret ska ha behandlats med medlidande och vänlighet.
 3. Djuret ska få mat och vatten och lugnas innan det dödas.
 4. Slakten skall utföras av en tränad muslim. Slaktaren skall hela tiden ha ögonkontakt med djuret.
 5. Både djur och slaktare är vända i Qibla (mot Mecka).
 6. Före slakt reciteras orden ”Bismillah, Allahu Akbar” (I Guds namn, Gud är större). Det innebär att muslimerna inte tar djurens liv på eget bevåg utan med skaparens auktoritet.
 7. Man ska vässa slaktkniven. Kniven måste undersökas och slipas före och efter varje djur som slaktas.
 8. Slaktkniven skall föras i en enda obruten rörelse.
 9. Matstrupen, luftstrupen och halspulsådrorna skärs av utan att ryggmärgen skadas.
 10. Blodet måste helt avtappas.
 11. Ett djur få inte se ett annat djur dö. För lamm och får skall all slakt utföras utan föregående bedövning, och man skall slakta ett djur i taget och under förhållanden som säkrar att det enstaka djuret hanteras så skonsamt och omsorgsfull som möjligt.

puss i pannan

nusse

Inga kommentarer: